“Τραγωδία” το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο για τους Δημόσιους Διαγωνισμούς

Home  >>  Χωρίς κατηγορία  >>  “Τραγωδία” το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο για τους Δημόσιους Διαγωνισμούς

“Τραγωδία” το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο για τους Δημόσιους Διαγωνισμούς

12
Αυγ,2016

off

«Τραγωδία» το ισχύον Θεσμικό Πλαίσιο για τους Δημόσιους Διαγωνισμούς

 

Με αφορμή την καταγραφή κρουσμάτων μολυσματικού νοσήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα ήθελα να αναδείξω τα μείζονα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις με τους δημόσιους διαγωνισμούς, οι διαδικασίες των οποίων είναι χρονοβόρες και δαιδαλώδεις αποκλείοντας την άμεση παρέμβαση με απευθείας ανάθεση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο «τραγωδία» που αφορά τους διαγωνισμούς με αποκλειστικό υπαίτιο και υπεύθυνο την Πολιτεία.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ήδη από το προηγούμενο έτος ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες ενέκρινε στο ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών τον ψεκασμό για την καταπολέμηση των κουνουπιών καταρτώντας πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης των μολυσματικών νοσημάτων. Στην συνέχεια ακολούθησαν διαγωνισμοί, αποσφραγίσεις προσφορών, ενστάσεις, εκδίκαση ενστάσεων, αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής που όπως γίνεται φανερό διήρκησαν μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι διαδικασίες, όπως έχουν οριστεί νομοθετικά από το Κράτος αποτελούν τροχοπέδη, επιβαρύνοντας και σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζοντας την ανάληψη άμεσων ενεργειών για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων όπου αυτά εντοπίζονται, με συνέπειες που μπορεί να αποδειχτούν βαρύτατες για τον πληθυσμό και την δημόσια υγεία.

Είναι αντιληπτό ότι μόνο μέσω της συνεργασίας και της συμπόρευσης σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και την εφαρμογή μέτρων που θα επιτρέπουν στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ βαθμού, στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στους αρμόδιους φορείς να επεμβαίνουν σε επείγουσες περιπτώσεις θα διασφαλιστεί η υγεία του πολίτη. Συνεργασία για την βέλτιστη πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη για τον άμεσο εντοπισμό και ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων.

 

Χαροκόπος Αντώνης

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Δυτικής Ελλάδας

 

 

 

Comments are closed.