Το δικαίωμα στη θάλασσα……..Μια ολοκληρωμένη προσβάσιμη εμπειρία για όλους!

Home  >>  Χωρίς κατηγορία  >>  Το δικαίωμα στη θάλασσα……..Μια ολοκληρωμένη προσβάσιμη εμπειρία για όλους!

Το δικαίωμα στη θάλασσα……..Μια ολοκληρωμένη προσβάσιμη εμπειρία για όλους!

25
Αυγ,2023

off

Το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην πρόσβαση, δεν εξαντλείται μόνο στη δυνατότητα να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα μέσα στην πόλη ούτε στη χρήση των δημόσιων κτιρίων με την παροχή μιας σειράς διευκολύνσεων. Μια παράμετρος της προσβασιμότητας είναι οι παραλίες, καθόλου ευκαταφρόνητη σε μια χώρα που περιβάλλεται από θαλασσινό νερό και που όλοι έχουμε ανάγκη να το απολαύσουμε.

Η κολύμβηση και πόσο μάλλον σε θαλασσινό νερό, προσφέρει τεράστια σωματικά και ψυχοκοινωνικά οφέλη καθώς το υδάτινο περιβάλλον αποτελεί τον καλύτερο τρόπο εκγύμνασης, δεδομένου ότι προσφέρει υποστήριξη και ελευθερία κινήσεων.

Η προσβασιμότητα στις παραλίες για να είναι αποτελεσματική πρέπει να «βάζει» στο διάλογο τα ίδια τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις καθώς βιώνουν από πρώτο χέρι τα εμπόδια και τις διακρίσεις κάθε καλοκαίρι. Η σταθερή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (δήμος, περιφέρεια, οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, ιδιωτικός τομέας) είναι αναγκαία για την κοινωνική συμμετοχή και την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Μια ολοκληρωμένη εμπειρία στη θάλασσα δεν αφορά μόνο την εγκατάσταση μηχανημάτων αυτόνομης πρόσβασης αλλά και στην ύπαρξη φορητών χώρων υγιεινής, ραμπών, ειδικών διαδρόμων, χώρων σκίασης, χώρων στάθμευσης, αποδυτηρίων, ενημερωτικών πινακίδων αλλά και καταστημάτων εστίασης πλησίον των ακτών που θα πληρούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας.

Τα αναγκαία δηλαδή για μια πλήρη εμπειρία. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από τη τοπική αυτοδιοίκηση συμβάλλει στην βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών στις θάλασσες και στις ακτές.

ημαντική αναβάθμιση της προσβασιμότητας στις παραλίες δίνει το έργο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών του παραλιακού μετώπου της χώρας και στοχεύει σε μια σειρά αλληλεξαρτώμενων και αλληλοσυμπληρούμενων παρεμβάσεων που διασφαλίζουν την αυτονομία, άνεση και ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων(όπως άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυες, γονείς με παιδικά καρότσια, άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς).

Η πρόοδος σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις ελληνικές παραλίες είναι μεγάλη αλλά απαιτούνται επιπλέον παρεμβάσεις στο πλαίσιο των υποδομών, υπηρεσιών και συμπεριφορών. Σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού στα θέματα της προσβασιμότητας των παραλιών. Τα ειδικά μηχανήματα της αυτόνομης πρόσβασης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενήλικες για λόγους διευκόλυνσης και παιχνιδιού καθώς αποσταθεροποιούνται και εν τέλει δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα άτομα με αναπηρία.

Ας βοηθήσουμε όλοι ώστε η θάλασσα, ο ήλιος και το Ελληνικό Καλοκαίρι να γίνει μια ολοκληρωμένη και προσβάσιμη εμπειρία για όλους, χωρίς αποκλεισμούς!

Χαροκόπος Αντώνης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Παράταξη Πάτρα Σπουδαία και Πάλι του Βασίλη Αϊβαλή

Αντιπρόεδρος ΕΣΑμεΑ

Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων

Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Π.Ε. Αχαΐας

Comments are closed.