Ρατσισμός απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία στην Καθημερινότητα

Home  >>  Προσωπική Δράση  >>  Ρατσισμός απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία στην Καθημερινότητα

Ρατσισμός απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία στην Καθημερινότητα

18
Φεβ,2016

off

Ρατσισμός απέναντι στα Άτομα με Αναπηρία στην Καθημερινότητα

 

Με αφορμή τις αντιδράσεις και το σάλο που προκλήθηκε μετά την δήλωση του κ. Λάκη Λαζόπουλου, στην εκπομπή του, για τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας θα ήθελα να διατυπώσω μία γενικευμένη άποψη για τις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα που αναπαράγει η κοινωνία μας. Από τους πολίτες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι τους πολιτικούς της χώρας έχουμε ακούσει και δει να διατυπώνονται εκφράσεις που εξισώσουν δυσκολίες, εμπόδια και προβλήματα με την αναπηρία. Φράσεις που χρησιμοποιούνται στον τομέα της εργασίας, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής (π.χ. ανάπηρη οικονομία) είναι ενδεικτικές των προκαταλήψεων που ακόμα ενυπάρχουν και διαιωνίζονται.

 

Η στερεοτυπική βέβαια αντίληψη απέναντι στα άτομα με αναπηρία δεν περιορίζεται μόνο σε εκφράσεις και παρομοιώσεις αλλά και στην καθημερινή ζωή τα άτομα με αναπηρία έχουν να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό από την εκπαίδευση, την εργασία και την υγεία όπως επίσης την έλλειψη προσβασιμότητας σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ζώντας τον ρατσισμό στην καθημερινότητάς τους.

 

Η φράση του κ. Λαζόπουλου ήταν άστοχη και απαράδεκτη. Εμείς,  τα άτομα με αναπηρία όμως, δεν πρέπει να αποπροσανατολιζόμαστε λόγω της εκτάσεως που έλαβε το εν λόγω θέμα μέσω των Μ.Μ.Ε. Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη για ζητήματα που αφορούν εμάς και τις οικογένειές μας. Από το Ασφαλιστικό έως ζητήματα Υγείας, Εργασίας και Παιδείας είναι καθοριστικό να παραμείνουμε ενωμένοι και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας όπως πράξαμε στο Πανελλαδικό Αναπηρικό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου.

 

Αντώνης Χαροκόπος

 

Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής

Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ)

Comments are closed.