Μεγάλη επιτυχία το Διήμερο Συνέδριο. Η Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας για τα ΑμεΑ και οι Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης.

Home  >>  Χωρίς κατηγορία  >>  Μεγάλη επιτυχία το Διήμερο Συνέδριο. Η Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας για τα ΑμεΑ και οι Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης.

Μεγάλη επιτυχία το Διήμερο Συνέδριο. Η Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας για τα ΑμεΑ και οι Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης.

24
Μαρ,2016

off

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το διήμερο συνέδριο «Πρακτικές Αποϊδρυματοποίησης – Ανάπτυξη Πολιτικών Κοινωνικής Φροντίδας» που διοργάνωσε το κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Πάτρας – Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» υπό την αιγίδα της  Ε.Σ.ΑμεΑ, στον πολυχώρο «Αγορά Αργύρη» στην Πάτρα.

Μεταξύ των ζητημάτων που αναπτύχθηκαν στις θεματικές ενότητες του διήμερου συνεδρίου ήταν η αποϊδρυματοποίηση και η διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η διαβίωση στην κοινότητα ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των διαρθρωτικών ταμείων στην Αποϊδρυματοποίηση και η πορεία της Αποϊδρυματοποίησης στην Δυτική Ελλάδα.

«Η Αποϊδρυματοποίηση αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο τα άτομα με αναπηρία πρέπει να απολαμβάνουν σε ισότιμη βάση και σκοπός του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση ευρωπαϊκών και εθνικών πρακτικών αποϊδρυματοποίησης, όπως επίσης και μεθόδων ανάπτυξης πολιτικών κοινωνικής φροντίδας» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, συμπληρώνοντας πως «απαιτείται η ανάπτυξη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να χαραχτεί μία στρατηγική μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο την πλήρη αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών διαβίωσης  με σκοπό στο απώτερο μέλλον να μην υπάρχουν άτομα με αναπηρία που θα διαβιούν σε μονάδες κλειστής περίθαλψης, αποκομμένα από την κοινωνία».

Στο συνέδριο παρέστησαν ομιλητές-στελέχη ευρωπαϊκών forum- Δικτύων  που τα αντικείμενα και οι αρμοδιότητές τους άπτονται των Ατόμων με Αναπηρία, μεταξύ αυτών, ο Περιφερειακός Εκπρόσωπος για την Ευρώπη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Jan Jarab (με βιντεοσκοπημένη τοποθέτηση), η Προϊσταμένη Διοικητικής Μονάδας- Αναπηρία και Κοινωνική Ένταξη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Emanuelle Grange (μέσω teleconference),  ο Πρόεδρος της Ε.Σ.ΑμεΑ και του  Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF)   και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ)  κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF),κα Anca Gunta, η εκπρόσωπος της ENIL (European Network on Independent Living – Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίωση) Kapka Panayotova. Εκ μέρους της Πολιτείας συμμετείχαν, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχης Φυτράκης, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,κ. Κωστής Παπαϊωάννου και από το Υπουργείο Οικονομίας η κ. Νατάσα Ζαρκοπούλου. Επίσης, στελέχη της Ε.Σ.ΑμεΑ, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης, η κα Μαρία Μουσμούτη, Διδάκτωρ Νομικής και Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, ο κ. Γιώργος Νικολαϊδης από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, ο κ. Απόστολος Λαζαρόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του  Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Αμε.Α και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ,   κ.α.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αντ. Χαροκόπος ευχαρίστησε τις εταιρίες που διέθεσαν τα προϊόντα τους δωρεάν προκειμένου να προσφερθούν στους ομιλητές του συνεδρίου μας για την διαφήμιση των τοπικών αγαθών (Χάχαλης, Λουκούμια Κουλού, ΗΛΙΣ παραδοσιακά ζυμαρικά, Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., ) και τα εργαστήρια Ατόμων με Αναπηρία: «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ» Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής και Αποκατάστασης, Σύλλογος ΑμεΑ «ΑΛΚΥΟΝΗ», και το «ΜΕΡΙΜΝΑ» Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο Παίδων-ΑμεΑ. )


Comments are closed.