Αλληλεγγύη των όμορων δήμων για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Home  >>  Δράση στην Περιφέρεια  >>  Αλληλεγγύη των όμορων δήμων για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Αλληλεγγύη των όμορων δήμων για την αποκομιδή των απορριμμάτων

24
Απρ,2015

off
Ώρα μηδέν για τον Πύργο. Ο όγκος των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί σε όλη την πόλη απειλεί ευθέως την υγεία των κατοίκων, των επισκεπτών, των όμορων Δήμων και των Περιφερειακών Ενοτήτων. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης που καλεί τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αποτελεί υποχρέωση των Δημοτικών Αρχών στην Δυτική Ελλάδα η επίλυση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων βρίσκοντας τον κατάλληλο τρόπο από την ταφή σε οργανωμένους χώρους όπως ΧΥΤΑ, μέχρι την λειτουργία εργοστασίων ή ακολουθώντας την μέθοδο της κομποστοποίησης.
Ο Πύργος εκπέμπει SOS και κρίνεται αναγκαία η αλληλεγγύη όλων των όμορων Δήμων με αναλογικότητα στην αποκομιδή η οποία βέβαια θα αποφασιστεί και θα συντονιστεί από το αρμόδιο όργανο που είναι η ΚΕΔΕ. Η παρέμβαση της πολιτείας πρέπει να είναι άμεση καθώς ήδη ο χρόνος έχει τελειώσει και μεταδοτικές ασθένειες απειλούν τον πληθυσμό του Πύργου αλλά και των περιφερειακών ενοτήτων. Και ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει η δυσφορία γίνεται εντονότερη και η κίνηση πεζών και οδηγών δικύκλων και αυτοκινήτων αδύνατη λόγω των όγκων των σκουπιδιών.
Ήδη εκθέσεις του Πανεπιστημίου είναι κόλαφος για τους κινδύνους για την δημόσια υγεία , η επιδημία άλλωστε δεν γνωρίζει από σύνορα και όρια με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της πανδημίας να είναι ορατός και σε αυτό δεν χωρά μια κατ’ αποκοπήν επίλυση του προβλήματος αλλά ένας συντονισμός και αποφάσεις σε συλλογικό επίπεδο με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης.
Σίγουρα καταγράφεται αμέλεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο αναφορικά με τον σχεδιασμό όσο και με την υλοποίηση έργων και αποφάσεων οι οποίες ευθύνες θα διερευνηθούν και θα αποδοθούν. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου.
Η ενημέρωση των κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημόσια υγεία ειναι ακρογωνιαίος λίθος για την δρομολόγηση λύσεων. Χρειάζεται ευαισθητοποίηση απέναντι στα οφέλη της ανακύκλωσης, λογική απέναντι στην αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι όμοροι δήμοι πριν το «ντόμινο» του προβλήματος πλήξει και άλλους αλλά και τήρηση των κανόνων υγιεινής με άμεση σε πρώτη φάση απολύμανση των κάδων .
Η απόφαση είναι όλων μας και έτσι πρέπει να είναι. Στον Πύργο εδώ και δυο χρόνια συντελείται μια περιβαντολογική και οικολογική διατάραξη με ολέθριες συνέπειες για την Υγεία,  μια διατάραξη που αύριο μεθαύριο μπορεί να είναι πρόβλημα και άλλης περιοχής γι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο και αποκομμένο γεγονός αλλά ως ένα και συλλογικό.
Comments are closed.